|
|
Mikä timantti on Timanttikaupan luonne Tutkimusvälineet Hiontamuodot Laatuluokitus Paino Väri Puhtaus Hionnan laatu Jalokivilaboratoriot Synteettinen timantti Timantin jäljitelmät Käsittelymenetelmät Konfliktitimantit Ostovinkkejä Ostaminen internetistä Kuinka saada näpeilleen Jalometallit
Palvelun toimintatapa Mistä lisää tietoa?
|
|
|
Hiontamuodot - Briljantti
Kehämuodoltaan pyöreä briljanttihionta on ehdottomasti eniten käytetty timantin hiontamuoto. Itseasiassa briljantti-sanaa saa käyttää ainoastaan tällä tavoin hiotusta timantista. Briljantti koostuu 56 viisteestä eli tasaiseksi hiotusta ja kiillotetusta pinnasta, sekä taulusta ja mahdollisesta kärkiviisteestä:
Yläosa: - Taulu - 8 tauluviistettä - 8 yläperusviistettä - 16 yläreunusviistettä
Alaosa: - 16 alareunusviistettä - 8 alaperusviistettä - mahdollinen kärkiviiste eli kuletti
Nykyaikainen briljanttihionta on suunniteltu siten, että se palauttaa mahdollisimman suuren osan siihen lankeavasta valosta takaisin ylöspäin ja katsojan silmään. Tätä ominaisuutta kutsutaan loistoksi. Loisto voi olla joko valkoista valoa, tai jokin sateenkaaren väreistä. Värilliset välähdykset johtuvat dispersio-ilmiöstä, joka jakaa valkoista valoa osatekijöihinsä eli sateenkaaren väreihin. Värillistä loiston osaa kutsutaan timantin tuleksi.
Briljantissa nähtäviin valoilmiöihin liittyy vielä loiston ja tulen lisäksi kolmaskin nimitys, välke. Välke on kiven yläosan viisteistä suoraan peilautuvan valon (kiilto) ja alaosasta heijastuvan loiston yhdistelmä, joka tekee kivestä elävän näköisen silloin kun se liikkuu.
Koska välkettä ei pysty vangitsemaan valokuvaan, sitä täytyy katsoa elävänä kuvana. Alla olevan linkkitiedoston koko on 2MB, joten sitä ei kannata avata modeemiyhteydellä.
AVI-tiedosto: scintillation.avi
Kaikki briljanttihiotut timantit eivät ole yhtä kauniita. Oikein valituilla viistekulmilla ja viisteiden välisellä symmetrialla on suurta merkitystä timantin loiston ja tulen kannalta. Briljanttihionnan laadun arviointia käsitellään sivuston laatuluokitus- osassa. Tässä osassa jatkamme tutustumista muihin timantin hiontamuotoihin.
|
|
|