|
|
Mikä timantti on Timanttikaupan luonne Tutkimusvälineet Hiontamuodot Laatuluokitus Paino Väri Puhtaus Hionnan laatu Jalokivilaboratoriot Synteettinen timantti Timantin jäljitelmät Käsittelymenetelmät Konfliktitimantit Ostovinkkejä Ostaminen internetistä Kuinka saada näpeilleen Jalometallit
Palvelun toimintatapa Mistä lisää tietoa?
|
|
|
Timantin jäljitelmät eli imitaatiot
Timantin rahallinen arvo ja statussymboli ovat kiehtoneet ihmisen mieltä jo vuosituhansien ajan. Vielä sata vuotta sitten vain kuninkaallisilla ja kaikkein rikkaimmilla ihmisillä oli varaa hankkia timantteja ja muita jalokiviä, kuten rubiineja, safiireja, smaragdeja ja helmiä.
Nykyään tietyllä osalla maailman väestöstä on milloin tahansa varaa hankkia ainakin pieni timantti. Näiden katseenvangitsijoiden rahallinen arvo nousee kuitenkin yllättävän nopeasti koon kasvaessa selvästi paljain silmin hahmotettavaksi esineeksi. Jos halkaisijaltaan muutaman millimetrin kiven voi saada itselleen vaikkapa 20 eurolla, kuuden millimetrin kappale samaista ainetta ohentaa lompakkoa tuhansia euroja.
Ei ole ihme, että kaikista jalokivistä juuri timantti on eniten matkittu ja jäljitelty. Eräs jäljitelmien idea on, että kukaan ei kehtaa kysyä tai kyseenalaistaa kiven aitoutta. Joidenkin mielestä taas rahansa voi käyttää paremminkin, ja kun jäljitelmä kuitenkin vastaa ulkonäöltään täysin timanttia, viis veisaavat muiden mielipiteistä. Jäljitelmissä ei ole mitään vikaa tai väärin. Oleellinen kysymys onkin se, myydäänkö jäljitelmä itsenään vai jonakin arvokkaampana materiaalina.
Gemmologille esitetään hyvin usein kysymys, onko tämä sormuksessani oleva timantti varmasti laadukas? Monille ihmisille on suuri yllätys, että asiantuntija ottaa luupin taskustaan ja käyttää melko kauan aikaa ennen kuin kertoo kiven olevan ylipäätään timantti. Varsinkin nykyaikaiset jäljitelmät ovat ulkonäöltään niin lähellä timanttia, että paljain silmin ei juuri kukaan itseään kunnioittava arvioitsija tai kauppias kykene antamaan varmaa vastausta.
Vielä muutamia vuosia sitten timantin tunnistaminen oli varsin helppoa, jopa vain lyhyenkin koulutuksen saaneen henkilön toimesta. Ehkäpä sinullekkin on tullut tutuksi lähes kaikkiin kultasepänliikkeisiin levinnyt tutkimuslaite, jota kutsutaan timanttitesteriksi. Laitteen metallikärjellä kosketetaan kiven pintaa, jolloin aito timantti aiheuttaa joko summeriäänen tai vihreän valon syttymisen laitteen kylkeen.
Timanttitesterin toiminta perustuu siihen, että timantti on eräs parhaiten lämpöä johtavista materiaaleista. Kun kiven pintaa lämmitetään pieni hetki testerin neulalla, lämpö siirtyy timantin sisään nopeammin kuin minkään muun jalokiven kohdalla. Aiemmin ainoastaan kookkaat korundit eli rubiinit ja safiirit saattoivat aiheuttaa ongelmia, mutta nämä kivet kyetään erottamaan timantista jo ulkonäkönsä perusteella. Nykyään markkinoilla on kaksi jäljitelmää, jotka aiheuttavat ongelmia. Toinen on synteettinen moissaniitti, jota varten on tosin kehitetty erityisiä kalliimpia testereitä. Yhä lisääntyvä tulokas on synteettinen timantti, joka antaa aina positiivisen tuloksen tällaisella mittalaitteella tutkittuna.
Seuraavassa käydään lävitse yleisimpiä ja/tai vakuuttavimpia timantin jäljitelmiä. Jäljitelmän eräs määritelmä on se, että se pyrkii matkimaan ulkonäkönsä puolesta jäljiteltävää materiaalia mahdollisimman hyvin. Tämän vuoksi olemme jättäneet tästä listasta pois kymmeniä värittömiä jalokivimuunnoksia, jotka voisivat jäljitellä timanttia vain välttävästi.
Synteettinen timantti
Olemme käsitelleet synteettistä timanttia omalla sivullaan, jonka löydät täältä. Synteettinen timantti on ilman muuta kaikkein vakuuttavin aidon timantin jäljitelmä. Timanttitesteri ei kykene erottamaan sitä aidosta timantista, mutta koulutuksen saanella gemmologilla on valmiudet tämän materiaalin tunnistamiseksi mikroskoopin avulla.
Keinotekoinen kuutiollinen zirkonia
Kauppanimiä: Kuutiollinen zirkonia, stabiloitu kuutiollinen zirkonia, CZ, cubic zirconia, djevaliitti, djevalite Slanginimiä: ”kubikki”, ”zirkonia” Virheellisiä ja petollisia nimityksiä: zirkoni, kuutiollinen zirkoni, aito zirkoni, zircon, zirkon-timantti, zirconia-timantti, aito kuutiollinen zirkonia
Kuutiollinen zirkonia on keinotekoinen tuote, joka on tällä hetkellä ylivoimaisesti yleisin timantin jäljitelmä. Sitä käytetään paljon halvemmissa muotikoruissa, mutta kultaan istutetut kuutiolliset zirkoniat eivät ole mitään harvinaisuuksia. Kivi on ulkonäöltään hyvin timantin kaltainen. Kokenut asiantuntija saattaa joissakin kiviyksilöissä havaita aitoon timanttiin nähden liian voimakkaan dispersion eli tulen. Samoin kokenut asiantuntija tunnistaa irtokiven yksinkertaisesti vaa’alla. Kuutiollinen zirkonia on huomattavasti timanttia tiheämpää, joten halkaisijaltaan tietyn kokoinen kivi painaa liian paljon ollakseen timantti.
Yleensä kuutiollinen zirkonia matkii täysin puhdasta, GIA:n asteikolla D:n väristä timanttia, mutta sillä jäljitellään myös erilaisia värillisiä timantteja. Asiantuntija kykenee tunnistamaan värillisen kuutiolisen zirkonian esimerkiksi laitteella, jota sanotaan spektroskoopiksi. Onneksi tämä erittäin yleinen jäljitelmä jää kiinni timanttitesterillä.
Synteettisellä timantilla päällystetty kuutiollinen zirkonia
Tämä on yksi uusimmista jäljitelmistä, jota mm. Yhdysvalloissa myydään melko kalliinakin brandikivinä. Pinnoitteen avulla kivelle saadaan timanttikiilto ja kova naarmutuskestävyys, jotka tekevät jäljitelmästä erittäin aidon tuntuisen. Pinnoite koostuu äärimmäisen pienistä yhteenkasvaneista timanttikiteistä, ja sitä kutsutaan amorfiseksi timantiksi.
Päällysteenä oleva synteettinen timanttikerros on äärimmäisen ohut. Tästä huolimatta valmistajat lupaavat kiven kestävän hyvin kulutusta.
Synteettinen moissaniitti
Synteettistä moissaniittia on käytetty jo vuosikymmeniä teollisuudessa hioma-aineena, joka tunnetaan nimellä carborundum eli piikarbidi. Vasta hieman ennen vuosituhannen vaihdetta kehitettiin menetelmiä, joilla tästä lähes timantin kovuisesta materiaalista saatiin aikaiseksi läpinäkyviä, jalokiveksi kelpaavia kiteitä. Silloin kun moissaniitti matkii väritöntä timanttia, siinä voidaan yleensä erottaa heikko vihertävä sävy. Muutoin kivi on ulkonäöltään hyvin timantin kaltainen, ja mikä pahinta, tavanomainen timanttitesteri luulee sitä timantiksi. Vaikka laitevalmistajat kehittivätkin uusia toimivampia timanttitestereitä lähes heti moissaniitin tultua markkinoille, luottamus näihin liian yksinkertaisiin tutkimusmenetelmiin romahti ammattilaispiireissä kertarysäyksellä. Moissaniitin tunnistaakin kaikkein yksikertaisimmin omilla silmillään, käyttäen apuna vanhaa kunnon 10x suurentavaa luuppia. Kun moissaniitin kulettia katsotaan luupilla kiven yläperusviisteen lävitse, voidaan alaosan viistesärmät nähdä kahdentuneina. Samoin sulkeumat, jotka ovat yleensä putkimaisia (harvinaista timantilla) kahdentuvat kiven voimakkaan kahtaistaiton ansiosta.
Zirkoni
Zirkoni on aito jalokivi, jonka korkea taitekerroin ja voimakas tuli tekevät siitä yhden loistavimmista aidoista jalokivistä. Zirkoni ei ole samaa materiaalia, kuin aikaisemmin mainittu synteettinen kuutiollinen zirkonia. Koska näiden materiaalien nimessä on vain yksi eroava kirjain (a), zirkonin arvostus on kokenut valitettavan inflaation ihmisten mielissä. Aitoa zirkonia (huomaa, että suomen kielen taivutus voi tuoda a-kirjaimen tämän materiaalin nimen perään) ei tarvitse välttämättä pitää juuri timantin jäljitelmänä, vaan sillä on oma identiteettinsä. Moissaniitin tapaan zirkonin tunnistaa voimakkaan kahtaistaittonsa perusteella. Asiantuntija tunnistaa aidon zirkonin aina, eikä sitä valmisteta synteettisesti kaupallisiin tarkoituksiin. Koska zirkonit ovat myös melkoisen huokeita, kannattaisi tätä kiveä suosia silloin kun aitoon timanttiin ei ole varaa tai sen hankkimiseen ei ole haluja. Korostettakoon vielä, että jalokivien maailma tarjoaa kymmeniä tai satoja mielenkiintoisia, aitoja vaihtoehtoja. Synteettiset tai keinotekoiset materiaalit eivät ole ainoa vaihtoehto silloinkaan, kun budjetti on rajallinen.
Synteettinen strontiumtitanaatti
Strontiumtitanaatti oli varsin yleinen timantin jäljitelmä ennen kuutiollisen zirkonian tuloa markkinoille. Tämä materiaali on melko pehmeää, mutta ulkonäöltään varsin timantin kaltaista. Vanhemmat strontiumtitanaattikorut tunnistaa usein kivien pinnassa olevista naarmuista ja kulumista. Myös timanttitesteri näyttää negatiivista tämän kiven kohdalla. Nykyisin strontiumtitanaattia tavataan melko harvoin, lähinnä jalokiviharrastajien kokoelmissa.
Synteettinen rutiili
Synteettistä rutiilia on käytetty timantin jäljitelmänä, vaikka se ei ominaisuuksiltaan juuri sellaiseksi sovellu. Kivet ovat aina jossakin määrin kellertäviä, niiden kahtaistaitto on huikean suuri, ja dispersio eli tuli moninkertainen timanttiin verrattuna. Synteettistä rutiilia onkin sanottu ”sirkuskiveksi”, koska valon hajottaminen sateenkaaren väreihin menee siinä monien ihmisten mielestä ”hyvän maun yli”. Nykyään tätä materiaalia käytetään koruissa äärimmäisen harvoin.
Lyijylasi
Lyijylasi on voimakkaasti valoa taittavaa lasia, jonka taitekerrointa ja dispersiota on korotettu mm. lyijy-yhdisteiden avulla. Lähes vastaavaa materiaalia kutsutaan nykyään myös kristalliksi. Lasijäljitelmät voivat olla ulkonäöltään hyvinkin petollisia, vaikka niillä ei edes yritettäisi tosissaan matkia timanttia. Materiaalin voi erottaa timantista mm. pyöreämpien viistesärmiensä ja sulkeumina olevien ilmakuplien perusteella. Lasijäljitelmiä voidaan myydä myös nimillä paste tai strassi. Joskus nämä korut voivat olla arvokasta antiikkia, joten lasia ei kannata itsestäänselvästi pitää arvottomana materiaalina.
Komposiitti- eli yhdistelmäkivet
Komposiiteilla tarkoitetaan sellaisia jalokiviä, jotka on koottu useammasta kappaleesta joko liimalla tai jollakin muulla tavoin. Mikäli kivessä on kaksi erillistä osaa, sitä kutsutaan dupletiksi. Kolmesta erillisestä osasta koottua komposiittimateriaalia kutsutaan tripletiksi. Timantin kohdalla useimmiten kyse on dupletista, jossa kiven yläosa on timanttia ja alaosa esimerkiksi strontiumtitanaattia. Jos tällaista kiveä testaa timanttitesterillä vain yläosastaan (istutetut kivet), antaa kivi positiivisen tuloksen. Yhdistelmämateriaalin osien valinen sauma nähdään parhaiten mikroskoopin avulla. Esimerkiksi liimassa olevat ilmakuplat paljastavat petoksen heti. Timanttina myyty timanttidupletti on ilman muuta petos.
Gadoliniumgalliumgranaatti eli GGG
Tämä keinotekoinen materiaali ei ole enää nykyisin käytössä. Siihen voi kuitenkin törmätä vanhoissa koruissa. Asiantuntija erottaa materiaalin timantista helposti, mutta tottumaton silmä voi mennä halpaan.
Yttriumalumiinigranaatti eli YAG
Myös YAG on timantin jäljitelmänä nykyään korvattu kuutiollisella zirkonialla. Ominaisuuksiensa puolesta se jäljitteleekin paremmin muita jalokiviä, kuten korundia.
|
|
|